Categorieën
bouw&wonen

Het belang van een dak

 

 

 

 

Dakdekker Den BoschDe dakbedekking van een gebouw kan een designelement of een utilitair element zijn: de keuze hangt hier meestal af van de locatie en het type gebouw. Dakramen zijn een klassiek voorbeeld van het werk van een dakdekker. In het verleden werden lichtkoepels meestal gebruikt voor inspectie door het publiek en voor verlichting. Ze werden gebruikt om de bewoners van het gebouw – waaronder de armen die in dergelijke gebouwen woonden – te beschermen tegen de eentonige staande zon en de verveling van dakloze buitenverlichting. Vandaag de dag kunnen moderne lichtkoepels voor een hele reeks praktische doeleinden worden gebruikt.

Het belangrijkste doel van dakdekkers is het leveren van dakbescherming. Afhankelijk van het soort materiaal dat wordt geïnstalleerd en het expertiseniveau van de dakdekker, kan het werk bestaan uit het installeren van weerbestendige materialen zoals orkaan- of tornadobeschermers, of doodbestendige dakbedekkingen. Eenvoudig gezegd moet het dak van een gebouw bestand zijn tegen langdurige wind, regen en sneeuwval. Er zijn tegenwoordig verschillende technologieën beschikbaar, zoals metalen gootstukken en asfaltdakbedekkingsmaterialen, die extra bescherming bieden voor dakbedekking op lange termijn. Daken die gebouwd zijn met materialen als staal of asfalt hebben een lange levensduur; dergelijke materialen zullen na verloop van tijd natuurlijk moeten worden vervangen.

Daarnaast kunnen dakdekkers ook lichtere materialen over verouderde daken aanbrengen. Dergelijke materialen zijn onder meer asfaltrollen, inklapbare koorden of vloeistoffen. Synthetische stoffen kunnen worden gebruikt in combinatie met natuurlijke vezels. Deze lichtere dakbedekkingsmaterialen worden soms ook gefabriceerd om eruit te zien als echte dakpannen, houten shingles of zelfs leisteen.

In sommige gevallen moet het dak van een gebouw in zijn geheel worden vervangen of gerepareerd. Na verloop van tijd zijn de oorspronkelijke materialen van het dak van een gebouw aangetast. Soms zijn de elegante en subtiele stijlen van het oorspronkelijke dak verloren gegaan; in plaats daarvan is een effen, plat dakoppervlak aangebracht. In veel gevallen kunnen lelijke warmgestraalde deeltjes van hetzelfde materiaal dat oorspronkelijk werd gebruikt om het dak van een gebouw te bedekken, door het oude of nieuwe dak heen te zien zijn. Soms scheurt het dak van een gebouw gewoon, scheurt het of wordt het volledig verwijderd.

Falende dakbedekkingen kunnen een sterke aanzet geven tot superisolatie, een droog klimaat en bijgevolg tot besparing van energiekosten. Als een dak wordt beoordeeld door de American Society for Testing and Materials (ASTM) uitgevoerde Rolled Roof Insulation Study (R afar), zou het dak ergens twee duim aantonen op de asbest Generator Webster’s programma’s hechting aan het dak.

De bouwprocessen zijn aanzienlijk geëvolueerd sinds de dagen dat houten dakspanten in een gebouw werden geplaatst. In de beginjaren van de bouw werden grote houten dakspanten opgetrokken en vervolgens aan de muur gespijkerd. De dakbedekking uit die tijd leek op het oppervlak van een offerande. Het zag er zo uit dat alle spanten strak tegen elkaar aangespijkerd waren, naar buiten gericht. Je kon altijd zien dat de prestaties van het dak gebaseerd waren op hun structuur. In de loop der jaren is er veel veranderd op het gebied van de constructie van gebouwen. Wie bezig is om een langdurig, vlak verrot dak aan een constructie te hechten, zal daar niet in slagen.

Elke persoon die een nieuw dak op een structuur gaat veel verder dan zijn beschikbare vaardigheid en ervaring. Er zijn gevallen geweest waar de oude dakbedekking van een structuur een probleem heeft veroorzaakt dat structureel beschadigd is. In de meeste gevallen kan het zo zijn dat het eerste dragende punt van een gebouw zich onder een daklaag bevindt.

In de loop der jaren is de dikte van de meeste moderne daken aanzienlijk verminderd. Wanneer u een oud dak vervangt, denk dan even na over de kosten van een nieuw raamwerk dat uitstekend waterdicht is en uw gezin nog tientallen jaren zal beschermen. Als u een dak te dik aanlegt, hebt u meestal tijd en geld verspild.

Raadpleeg bij twijfel een erkende vakman als het gaat om de aanleg van nieuwe dakbedekkingssystemen. Deskundige dakdekkers zijn de enige manier om een nieuw dak veilig te installeren. Vergeet niet dat ons huis ons kostbaarste bezit is. Een goed dakreparatiebedrijf kan zorgen voor een superieure installatie die de spullen en het gezin in huis voor vele jaren zal beschermen.